Szanowny Kliencie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Polityka prywatności Akceptuję

Czy warto stosować dietę ketogenną u osób o wzmożonej aktywności fizycznej ?

Opracowała: dr n. med. Izabela Grabowska

            Dieta ketogenna jest dietą stosowaną przede wszystkim w leczeniu padaczki lekoopornej u dzieci.  Ma ona na celu zwiększenie syntezy i wykorzystania ciał ketonowych przez organizm, co zmniejsza pobudliwość drgawkową mózgu. Stan ketozy osiąga się przez ograniczenie spożycia białka i węglowodanów, a zwiększenie spożycia tłuszczu (w klasycznej diecie ketogennej nawet ok. 85% zapotrzebowania na energię pochodzi z tłuszczu). Duża zawartość tłuszczu w diecie powoduje zakwaszenie organizmu, a także wzrost stężenia we krwi związków ketonowych - acetooctanu, acetonu, β-hydroksymaślanu – powstałych w procesie utleniania kwasów tłuszczowych. Związki ketonowe są wykorzystywane jako podstawowe źródło energii dla funkcjonowania organizmu. W ostatnich latach podejmowane są także próby stosowania diety ketogennej w leczeniu innych zaburzeń, takich jak: stany zapalne, cukrzyca typu 2, nowotwory, choroby neurodegeneracyjne czy otyłość.

            Produktami zalecanymi w diecie ketogennej są:

  • produkty będące źródłem tłuszczu – oleje roślinne, masło, majonez, śmietana, awokado, orzechy, nasiona,
  • produkty będące źródłem białka – mięso, drób, ryby, owoce morza,
  • produkty będące źródłem węglowodanów – warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów, m.in.: cukinia, brokuły, ogórek, pomidor, jabłka, mandarynki czy truskawki.

Taki model żywienia jest niedoborowy i wymaga suplementacji witamin i składników mineralnych, m.in. wapnia, żelaza, cynku, witaminy C, D oraz witamin z grupy B.

Stosowanie diety ketogennej bez uzasadnienia medycznego i bez kontroli lekarskiej może skutkować m.in.:

  • zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi,
  • zaburzeniami lipidowymi – przede wszystkim podwyższonym stężeniem cholesterolu frakcji LDL,
  • zwiększonym ryzykiem osteoporozy i innych zaburzeń gospodarki fosforanowo-wapniowej,
  • kamicą nerkową,
  • hipoglikemią,
  • stłuszczeniem narządów wewnętrznych.

Stosowanie diety ketogennej u osób o wzmożonej aktywności fizycznej jest kontrowersyjne i w chwili obecnej nie jest zalecane przez żadne towarzystwo sportowe.
W kontekście treningu fizycznego stosowanie przedmiotowej diety może pomóc w redukcji masy ciała przy jednoczesnym utrzymaniu beztłuszczowej masy ciała (przy większej ilości spożywanego białka). Przyczyną takiego stanu może być szybsze odczuwanie sytości po posiłku białkowo-tłuszczowym oraz zwiększone zużycie energii w procesie glukoneogenezy (produkowanie glukozy z glicerolu, aminokwasów i mleczanu). Z kolei przy budowaniu masy mięśniowej tego typu model żywienia się nie sprawdzi ze względu na zaburzenie wydzielania hormonów mających znaczenie w szlaku metabolicznym związanym z syntezą białek mięśniowych. Niniejsza dieta zmniejsza zasoby glikogenu w mięśniach i wątrobie, przez co zmniejsza zdolność wykorzystania węglowodanów jako źródła energii, co z kolei negatywnie wpływa na intensywność ćwiczeń i wydolność fizyczną. Kolejnym problemem w stosowaniu diety ketogennej jest gorsza koncentracja oraz regeneracja potreningowa w porównaniu do osób stosujących zbilansowany sposób żywienia.

Piśmiennictwo:

  1. Longo R., Peri C., Cricrì D., Coppi L., Caruso D. Ketogenic Diet: A New Light Shining on Old but Gold Biochemistry. Nutrients, 2019, 11, 10,
  2. Paoli A., Bianco A., Grimaldi K.A. The Ketogenic Diet and Sport: A Possible Marriage? Exerc Sport Sci Rev, 2015, 43(3), 153-162.
PDF

Galeria zdjęć