Szanowny Kliencie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Polityka prywatności Akceptuję

Guacamole - przepis na najsłynniejszą meksykańską salsę

Opracowała: dr Agata Gaździńska

W karnawale nie może zabraknąć na stole słynnej meksykańskiej salsy, która jest idealnym dodatkiem do nachosów, totopos, tacos, quesadilli i innych meksykańskich pyszności. 

Pamiętaj, że awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców, ale w miąższu tego owocu znajduje się sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. Badania naukowe wykazują, że spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera, skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sercem tego owocu jest pestka. To w niej znajduje się najwięcej polifenoli. W przeciwieństwie do pestek innych owoców, pestki awokado nie zawierają cyjanku. Warto ją wysuszyć, a następnie zbledować, zetrzeć na tarce lub zmielić przy pomocy młynka na proszek. MWarto go dodawać np. do koktajli.

Przepis na guacamole:

  • dojrzałe awokado
  • pół pomidora
  • sok z limonki
  • ¼ czerwonej cebuli
  • garść świeżej kolendry
  • kilka kropel soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy łyżką ze skórki. Kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojonego pomidora, kolendrę i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Wartości odżywcza i energetyczna w całej porcji: 278 kcal/Białko: 4,5 g/Tłuszcze: 22g/Węglowodany 12 g

Uwagi:

Awokado skrapiamy sokiem limonki od razu po rozgnieceniu, dzięki temu nie ciemnieje i zachowuje kolor. Najlepiej kupić awokado hass, które jest bardziej kremowe i smaczniejsze od zwykłego awokado.

 

PDF

Galeria zdjęć