Szanowny Kliencie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Polityka prywatności Akceptuję

Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jest to danie uwielbiane przez większość osób, jednak uchodzi za dość kaloryczny posiłek, a takim być nie musi. Wystarczy zamienić kilka składników, by stworzyć jej zdrowszą i lżejszą wersję:

  • mąkę pszenną zamień na pełnoziarnistą,
  • zamiast  grubego spodu przygotuj cienki placek,
  • gotowy sos pomidorowy zastąp tym własnoręcznie wykonanym z przecieru z pomidorów,
  • ser mozzarella możesz wymienić na ser kozi lub ricottę,
  • dodatki mięsne zastąp dodatkami warzywnymi.
     

Jak widzicie można poeksperymentować zarówno z dodatkami, ale też ze spodem pizzy. I na zmianie mąki na pełnoziarnistą lub przygotowaniu cieńszego placka nie musimy kończyć. Poniżej przedstawiamy propozycję trzech alternatywnych spodów do pizzy, które mogą okazać się świetnym sposobem na przemycenie warzyw do naszej diety.

Warto wypróbować!

Brokułowy spód do pizzy

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 1 jajko,
  • 1 białko jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki otrębów żytnich,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii,
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, tak by uzyskać konsystencję kaszy.
  2. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
  3. W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu: jajko, białko jajka, oliwę, otręby, przyprawy.
  4. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy.
  5. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oliwy. Formujemy okrąg.
  6. Pieczemy 15-20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku z funkcją grzania góra-dół.

 

Selerowy spód do pizzy

Składniki:

  • 1 seler
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 łyżki płatków owsianych

Przygotowanie:

  1. Obranego selera dokładnie miksujemy.
  2. Do miski wrzucamy pozostałe składniki i wszystko ze sobą mieszamy.
  3. Gotową masę wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  4. Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
  5. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy sos i układamy wybrane dodatki.
  6. Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, do czasu aż całość będzie zarumieniona.

 

Warzywny spód do pizzy

Składniki:

  • ½ marchewki
  • ½ cukinii
  • ½ pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • ½ pęczka pietruszki
  • ½ opakowania mrożonego kalafiora (lub połówka świeżego)
  • 2 jajka
  • 50g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, oregano, tymianek, sproszkowana słodka papryka

Przygotowanie:

  1. Marchew, cukinię, pietruszkę, selera i kalafiora obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Dodajemy do nich dwa jajka, starty ser żółty, łyżkę oliwy, posiekaną natkę pietruszki oraz podsmażoną na łyżce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
  3. Całość doprawiamy przyprawami.
  4. Mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt podstawy pizzy (starając się aby placek nie był za gruby) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) na 35 minut.
  5. Po tym czasie układamy na spodzie pizzy dowolne dodatki i zapiekamy następne 15 minut. 
PDF

Galeria zdjęć