Szanowny Kliencie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Polityka prywatności Akceptuję

Pańska skórka –smakołyk sprzed cmentarza

Opracowała: dr Agata Gaździńska

Nieodłącznym elementem święta Wszystkich Świętych i Zaduszek jest pańska skórka. Czym jest ten warszawski słodki smakołyk?

Pańska skórka – przysmak zbliżony do prostokąta, biało różowy, bardzo słodki, mleczny, lekko migdałowy z posmakiem karmelu.  Jest twardy, jak kamień, nawet nie warto go próbować rozgryzać, trzeba całego ładować do ust, po chwili mięknie i ciągnie się niczym krówka ciągutka.

Sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka. Od jakiegoś czasu kupić można nie tylko tradycyjną pańską skórkę, ale również wersje w innych smakach. Najchętniej oczywiście kupujemy tradycyjną. Ale można dostać również pańską skórkę smerfową, rafaello czy w smaku nutelli.

Pierwsza wzmianka o pańskiej skórce pojawiła się w Słowniku Języka Polskiego pod redakcją Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego wydanym w 1908 r. Wtedy pańska skórka zwana była panieńską.

Pańską skórkę w 2008 roku wpisano na listę mazowieckich produktów tradycyjnych.

Pańska skórka - przepis:

  • 6 dag żelatyny,
  • 53 dag cukru pudru,
  • 6 białek,
  • 1 łyżka syropu różanego,
  • 1 łyżka konfitury z róży,
  • 10 dag przecieru z truskawek,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

150 ml wody zagotować z 50 dag cukru pudru i z syropem różanym, dodać konfiturę, wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1 - 2 godziny. Za pomocą noża zanurzanego w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe kawałki. Trzymać w dużym słoiku szczelnie zamkniętym.

Źródło: http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,16892643,to-najpilniej-strzezona-tajemnica-warszawy-poznalismy.html

PDF

Galeria zdjęć