Szanowny Kliencie

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.

Polityka prywatności Akceptuję

Spaghetti z dynią w kremowym sosie na mleczku kokosowym

Opracowała: mgr Marta Turczyńska

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g spaghetti z czarnej fasoli,
  • 850 g dyni,
  • puszka mleczka kokosowego (wybierając mleczko kokosowe sprawdźcie zawartość ekstraktu z kokosa, są takie, które zawierają go 25% i takie, które mają go 85%),
  • puszka pomidorów,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, ostra papryka, cynamon, świeżo mielony pieprz, odrobina soli,
  • miks nasion do sałatki: słonecznik, dynia, jagody goji.

Przygotowanie:
Łyżką wydrążyłam miąższ z dyni, nie obierając jej ze skóry pokroiłam na ćwiartki, skropiłam oliwą z oliwek i wstawiłam na 15 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Dzięki pieczeniu skórkę od dyni można później bardzo łatwo oddzielić widelcem, poza tym taki zabieg nadaje dyni charakteru. W międzyczasie ugotowałam makaron. Ze względu na to, że makarony ze strączków łatwo się rozgotowują i sklejają dodałam do wody trochę oliwy i gotowałam go krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Na patelni połączyłam pomidory z puszki, mleczko kokosowe oraz pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Doprawiłam przyprawami - przeważała gałka muszkatołowa i ostra papryka. Sos trochę zredukowałam. Po przełożeniu na talerz makaronu wraz z sosem, posypałam całość mieszanką nasion.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 468 kcal/Białko: 15 g/Tłuszcze: 19 g/Węglowodany 54 g

 

PDF

Galeria zdjęć